In de omgeving van Maarn

Henschotermeer

Op 10 minuten lopen ligt het Henschoter-meer. Het (zwem)water wordt omgeven door witte zandstranden en groene ligweiden en ligt temidden van heuvels, begroeid met naald- en loofbossen. Om het meer is een wandelpad aangelegd. Voor de sportievelingen onder u is er een trimbaan.  Het gebied is ca. 75 hectare groot.

 

 

Woudenberg

Woudenberg ligt in de Gelders/Utrechtse Vallei aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Op tal van plaatsen, voornamelijk in zuidelijke richting, kunt u deze scheiding tussen de Vallei en de Utrechtse Heuvelrug duidelijk waarnemen.
De naam Woudenberg is ontstaan uit een combinatie van het Westerwoud en de Heuvelrug, de berg ten westen van de plaats. WOUD en BERG = WOUDENBERG. Het mooiste dat Woudenberg te bieden heeft, is de natuur. Een fraai landschap en schitterende bossen om in te wandelen en te fietsen.

Landgoed Den Treek-Henschoten

Het landgoed Den Treek-Henschoten strekt zich uit over het grondgebied van Leusden, Zeist, Maarn en Woudenberg. Dit gebied omvat sprookjesachtige bossen waar men kan wandelen en fietsen. Dit unieke landgoed omvat bijna 2000 hectare natuurterrein met zeldzame flora, fauna, boerderijen en recreatiegebieden bieden een bijzonder dagje uit.

 

 

Valleikanaal

Er is een fietspad langs een groot deel van het Valleikanaal aangelegd. De totale oppervlakte omvat circa 55 ha., verspreid over de gemeenten Leusden, Woudenberg, Renswoude en Veenendaal. Ook is er een schitterende kanotocht uitgezet.

Pyramide van Austerlitz

Dit monument is gelegen op Woudenbergs grondgebied. Het markeert een top van de Utrechtse Heuvelrug in het bos aan de Rijksweg Woudenberg-Zeist. In 1804 werd de Pyramide gebouwd ter ere van Napoleon. De bouw van de Pyramide duurde 27 dagen en werd door circa 30000 Franse soldaten bij toerbeurt verricht. Bij de Pyramide van Austerlitz is nu: een uitkijktoren, een speeltuin, lunapark en restaurant.

 

 

Leersum

Wandelen en fietsen kan overal op en langs de Heuvelrug, maar het aan de zuidflank gelegen Leersum dingt mee naar de hoofdprijs. Met name het Leersumseveld, een bosachtig heidegebied met stuifzand en vennen, is een mooie bestemming voor een dagje wandelen. Alleen in het broedseizoen (half maart-half juli) moet u vanaf de kant toekijken.

Maarsbergen

In Maarsbergen kunt u binnenstappen bij kaasmuseum De Weistaar. Het museum geeft een beeld van het maken van kaas en boter. Verder vindt u er boerderijgevels, een dorpsplein en straatjes met authentieke winkeltjes, aangekleed met levensechte poppen in klederdracht. In het museum staan oud Hollandse spreekwoorden en gezegdes uitgebeeld door middel van de poppen. In de kaasmakerij vindt u alle attributen voor het maken van kaas. Hier vindt u veel verschillende soorten kazen in allerlei smaken, soorten en maten welke in de Landwinkel te koop worden aangeboden.